Колектори вимагають повернути чужі борги. Що робити?

Несподівано вас почали дошкуляти колектори з приводу чужих боргів: родичів, друзів або взагалі незнайомих вам людей. Чи Законно це і як позбутися від настирливих повідомлень і дзвінків?

На жаль, в певних випадках колектори мають повне право нагадувати вам про чужий борг. Наприклад, якщо ви виступили созаемщиком або поручителем по кредиту. Іноді спілкування з колекторами може вберегти вас від серйозних проблем. Тому не кидайте трубку і з'ясуйте, чому вас турбують.

1.Дізнайтеся якомога більше подробиць, чому вам телефонують

Якщо колектор починає говорити про якісь борги, спочатку з'ясуйте всі деталі. По можливості запишіть розмову, але не забудьте попередити співрозмовника про те, що ведете запис.

  • Дізнайтеся, хто саме і з якої організації дзвонить, від імені якого кредитора і з приводу якого боржника.
  • З'ясуйте, чому вас турбують з приводу боргу іншої людини і як ви з ним фінансово пов'язані.
  • Попросіть надіслати вам на пошту документ, який підтверджує ваші зобов'язання.
  • Уточніть дані колекторської організації і кредитора: повна назва, ІПН і ОГРН.
  • Якщо вам дзвонить представник не самого кредитора, наприклад банку або мікрофінансової організації (МФО), а співробітник колекторського агентства, варто перевірити його повноваження. Попросіть надіслати вам документ, який підтверджує право колектора спілкуватися з боржниками від імені кредитора.

2.Проаналізуйте інформацію

Можливо, вас турбують з приводу боргу, який дійсно має до вас відношення. Це відбувається, якщо ви виступили поручителем або созаемщиком по чужому кредиту або позиці. Або отримали спадщину від родича — а з ним і його борги. У цих випадках кредитор має повне право вимагати від вас погашення боргу.

Буває, що за чужим кредитом або позикою ви формально відповідати не зобов'язані, але краще взяти участь у вирішенні проблеми.

Але нерідко виявляється, що вас з боржником не пов'язують ніякі фінансові інтереси або ви з ним взагалі не знайомі. Дзвінок колектора-явне непорозуміння. Але щоб переконатися в цьому, Вам потрібно зробити ще кілька дій.

3.Сходіть в офіс кредитора

У банк, МФО або кредитний споживчий кооператив (КПК), що видали позику, краще прийти особисто.

Якщо ви дійсно повинні платити за кредитом або позикою, з'ясуйте всі подробиці: який борг ще залишився, які терміни погашення, чи можна сформувати більш зручний для вас графік платежів. Попросіть видати вам копію договору з усіма додатками.

Якщо ж сталася помилка і до чужого кредиту ви не маєте ніякого відношення, візьміть в банку, МФО або КПК довідку про відсутність заборгованостей. Її Ви зможете пред'явити колекторам.

4.Зв'яжіться з колектором

У разі якщо боржник ніяк з вами не пов'язаний, направте в колекторську компанію і кредитору заяви: вимагайте виключити ваш номер телефону зі списку контактів боржників і припинити дзвінки по чужій заборгованості.

Якщо все це не допомогло-дзвінки і листи тривають, переходите до більш рішучих заходів.

5.Поскаржтеся в інстанції

Ні кредитор, ні колектори не мають права турбувати родичів і знайомих боржника, якщо вони висловили свою незгоду. Не кажучи вже про випадки, коли вас турбують по кредитах незнайомих людей. Такі дії порушують закони» про колектори «і»про персональні дані".

Що можна зробити:
  • На дії легального кредитора можна скаржитися в банк.
  • На Чорного кредитора, який не має ліцензії і не перебуває в реєстрі банку, — в поліцію.
  • На колектора-в Федеральну службу судових приставів, Національну асоціацію професійних колекторських агентств і потребнадзор.
  • На порушення закону» Про персональні дані " — в комнагляд.
Всі скарги можна відправити не виходячи з дому — через Інтернет-приймальні цих організацій.

Якщо ці заходи не подіяли, звертайтеся в поліцію.

Прикладіть до заяви всі дані, які вам вдалося зібрати: довідку з банку, МФО або КПК про відсутність боргів, запис розмови з колектором. Вкажіть, що ви вже зверталися до кредитора і колектора, але це не дало результату. Поліцейські займуться порушниками, і дзвінки повинні припинитися.