Основні фінансові помилки позичальника при погашенні кредиту

Помилки-неминучий атрибут повсякденного життя. Люди помиляються у багатьох питаннях, і фінанси не є винятком. Особливо важливо правильно розпоряджатися грошима, якщо крім повсякденних витрат потрібно розплачуватися ще й з кредитором.

Навряд чи знайдеться людина, здатна завжди чинити обдумано при розпорядженні грошима. Трапляється витрачати більше, а відкладати менше, ніж планувалося. Бувають великі непередбачені витрати, без яких обійтися просто неможливо (зламався холодильник, близька людина серйозно захворів і т.д.). Відбуваються і непотрібні непередбачені витрати (коли новий телефон, які не дуже потрібен, купується під впливом миттєвого бажання). Не біда, якщо на такі покупки витрачаються власні гроші. Гірше, якщо через брак фінансів доводиться залучати кошти кредиту.
Всю серйозність "боргової ями" сьогодні відчувають на собі тисячі росіян. Багато з них не справляються з погашенням взятих раніше позик і змушені залучати все нові кредити, щоб розплатитися із заборгованістю перед колишніми кредиторами. Відповідно, нові кредити надаються за більш високими ставками і ситуація для позичальника стає ще більш гнітючою.

Сам по собі кредит є хорошим джерелом фінансування, якщо підходити до його оформлення грамотно. Якщо за допомогою грошей банку можна не тільки задовольнити одномоментні потреби, а й заробити, оформлення кредиту, безумовно, доцільно. Однак щоб згодом успішно розплатитися з банком, важливо уникати кількох поширених помилок.

Фінанси і кредити: щоб баланс сімейного бюджету сходився
  1.  Начебто всі знають відому приказку про те, що гроші люблять рахунок. Однак контролювати щоденні витрати бажають далеко не всі. Більшість наших співгромадян не можуть відповісти, яка сума в місяць у них йде на покупку продуктів харчування, у скільки обходиться оплата комунальних платежів і наскільки великий їх борг по кредитній карті. Якщо ви не знаєте, скільки саме грошей витрачається щомісяця і куди саме вони йдуть, успішно впоратися з погашенням великого кредиту навряд чи вдасться.
  2.  Як не дивно, значну частину щомісячних витрат складають дрібні щоденні витрати. Коли мова йде про велику покупку, вартість майбутніх витрат завжди розраховується до копійки. Чашка чаю в улюбленому кафе або вечірка з друзями не вимагають занадто багато грошей. Однак саме на такі дрібниці щомісяця непомітно витрачаються тисячі рублів.
  3.  Як відомо, Особисті фінанси і кредити дуже взаємопов'язані. Найчастіше проблеми з погашенням позик виникають через те, що спочатку вибирається невідповідний кредитний продукт. Горезвісні кредити до зарплати надаються за ставкою в 1-2% в день, що в річному перерахунку становить не менше 365% річних. Ставки за кредитними картками і швидким нецільовим позиками в банках набагато нижче, але все одно не дозволяють вважати такі кредити вигідним рішенням. Якщо фінансове становище безвихідне, оформляти кредит важливо тільки за класичною програмою з наданням кредитору повного пакету документів, що підтверджують платоспроможність позичальника.
  4.  Рішення фінансових проблем - у ваших руках. Щоб успішно розплатитися з боргами, важливо не тільки створити власний фінансовий план, але і строго його дотримуватися. Переконання в тому, що планувати і контролювати витрати - нудне і непотрібне заняття насправді абсолютно помилково.

Без чіткого фінансового плану розплатитися з боргами просто не вдасться. І виною тому буде в першу чергу безвідповідальність позичальника.