Навіщо потрібні депозитарні розписки

Що таке депозитарна розписка?

Інвестор не завжди може купити акції та облігації цікавих йому іноземних компаній. Якщо він хоче вкластися в цінні папери, які торгуються тільки за кордоном, йому доводиться укладати договори з іноземними брокером і депозитарієм і розбиратися з особливостями оподаткування.

Депозитарна розписка-це інструмент, який дозволяє вкладати гроші в іноземні цінні папери, залишаючись на звичній біржі, через свого брокера. До того ж вона дозволяє заощадити на комісіях.

Фактично депозитарна розписка-це сертифікат на право володіння цінним папером, який торгується на закордонному майданчику. А паперів китайських і японських корпорацій на ринку дуже мало — інвестори можуть вкластися в них тільки через депозитарні розписки.

Зараз придбати розписки можуть кваліфіковані інвестори.


Як влаштований механізм випуску розписок?

Перш ніж вийти на якийсь локальний ринок, компанія оцінює витрати сил і часу на розміщення своїх цінних паперів. Адже для того, щоб почати торгувати своїми акціями на біржі, компанія повинна пройти акредитацію. Причому у різних бірж вимоги можуть сильно відрізнятися. А на біржах деяких країн іноземним компаніям і зовсім заборонено розміщувати свої акції безпосередньо. Тому часто набагато простіше і дешевше залучати іноземних інвесторів через універсальний інструмент — випуск депозитарних розписок.

Наприклад, умовна китайська компанія SimSim вирішила випустити депозитарні розписки на свої акції.

Спочатку вона домовляється з одним з китайських депозитаріїв про те, щоб він виступив її кастодіаном — зберігачем акцій, на які будуть випущені розписки. Цей депозитарій викуповує потрібне число акцій SimSim і стає їх номінальним власником.

Після цього або сам кастодіан, або інший банк-депозитарій за угодою з SimSim випускає депозитарні розписки на її акції і потім розміщує їх на біржах різних країн.

Тепер іноземні інвестори зможуть через свого брокера купити депозитарні розписки SimSim і фактично стати власниками акцій компанії.

Які бувають розписки?

Депозитарні розписки розрізняються по території, на якій компанія планує продати їх основну частину. Найпоширеніші з них американські (позначаються ADR або АДР), глобальні (GDR або НДР) і європейські (EDR або ЕДР).



У чому вигода депозитарних розписок?

Депозитарні розписки дозволяють інвестору урізноманітнити склад портфеля за рахунок іноземних акцій і облігацій. Адже нерідко вони приносять хорошу прибутковість.

Коли розписки торгуються на біржі, їх можна купити і продати так само, як і самі акції та облігації.

Розписки дають практично ті ж права, що і цінні папери, на які вони випущені. Власник розписок на акції отримує право на дивіденди, а власник розписок на облігації — право на купонні виплати. Власники розписок на акції також можуть брати участь в управлінні компанією. Банк-депозитарій надсилає власникам розписок порядку зборів акціонерів і передає зборам їх рішення.

Розписки часто випускають в декількох номіналах, які відповідають, наприклад, одній, двом, десяти акціям або, навпаки, частці акції. Іноді ці номінали дозволяють інвестору вкластися навіть в ті папери, які йому не по кишені. Скажімо, коли ціна однієї акції становить кілька тисяч доларів, можна купити розписку на 1/10 її частки.

Вартість цінних паперів і розписок на них, як правило, збігається — з урахуванням конвертації валютного курсу і номіналу розписок.

За рівнем надійності цінні папери і розписки на них майже не розрізняються. При випуску розписок з'являються Додаткові посередники-кастодіан і банк-депозитарій, але, як правило, це великі і стійкі організації.

У чому ризики розписок?

Як і у випадку з акціями та облігаціями, інвестиції в депозитарні розписки не застраховані державою, а дохід не гарантований. І чим вище потенційний прибуток, тим вище ризик все втратити.

Щоб спрогнозувати вартість іноземних цінних паперів і розписок на них, потрібно стежити за новинами зарубіжних компаній. Шукати таку інформацію, наприклад, на китайському, може бути набагато складніше.
Існує ризик, хоч і не великий, що у кастодіана або банку-депозитарію відкличуть ліцензію. Якщо їх рахунки виявляться заблоковані, інвестори не зможуть отримувати доходи за своїми розписками або продати їх. Тоді власникам розписок доведеться залучати міжнародних юристів, щоб судитися з банками-банкрутами за Законами інших країн.

Вкладення в іноземні активи також пов'язані з політичним ризиком. Через санкції багато інвесторів не можуть розпоряджатися своїми закордонними паперами, отримувати за ними дивіденди і купони. Це обмеження стосується і депозитарних розписок.

Важливо враховувати, що, коли компанії випускають розписки за кордоном, то їх папери теж вважаються іноземними і можуть потрапити під блокування.

Зараз більшість вітчизняних компаній згортають програми своїх депозитарних розписок і конвертують їх в акції, якими інвестори можуть вільно розпоряджатися. Детальніше про те, як буде проходити обмін, читайте в тексті «що робити власникам депозитарних розписок в 2022 році».

Платити податки з доходів за розписками, як і за іноземними акціями та облігаціями, трохи складніше, ніж за паперами. Чи потрібно платити ПДФО з доходу від різниці між ціною покупки і продажу, оцінює брокер. І у випадках, коли потрібно, автоматично розраховує, утримує і відправляє податок в Федеральну податкову службу (ФНС).

Але податок на дохід по дивідендах і купонах з зарубіжних паперів і розписок потрібно платити завжди. Причому подавати декларацію 3-ПДФО і перераховувати гроші в податкову доведеться самостійно.

На біржі представлені і самі цінні папери, і розписки на них. Що краще вибрати?

Немає сенсу купувати розписки, коли можна придбати самі акції або облігації, на які вони випущені. По суті, це ті ж самі папери, але в Угоді з'являються Додаткові посередники-банки, і ускладнюється оподаткування.

Брокери в своїх додатках часом ніяк не маркують розписки, вважаючи їх повним аналогом акцій.


Чи всі розписки доступні початківцям інвесторам?

Якщо розписки потрапили в перший або другий котирувальні списки біржі, навіть новачки можуть проводити з ними угоди.

Також вільно продаються розписки на акції найбільших іноземних компаній, які входять до розрахунку провідних біржових індексів.

В інших випадках перед покупкою депозитарних розписок некваліфікованим інвесторам доведеться пройти тестування. Детальніше про те, як проводяться тести і хто може стати кваліфікованим інвестором і вкладатися в будь-які інструменти, читайте в статті «у що інвестувати новачкові на біржі і що дає статус «квала».

У яких випадках варто купувати розписки?

Інвестиції в депозитарні розписки виправдані, якщо ви дуже хочете вкластися в папери якоїсь конкретної компанії, а її акції не торгуються на нашій біржі-є тільки розписки.

Якщо ви вирішили направити гроші в депозитарні розписки, важливо дотримуватися загальних правил інвестування:

  1. Не можна вкладати в такі інвестиції останні гроші — у вас повинна бути подушка безпеки. Наприклад, депозит в надійному банку розміром від трьох до шести місячних доходів.
  2. Важливо пам'ятати про пряму залежність ризику і прибутковості: чим швидше цінні папери ростуть в ціні, тим більш різко вони можуть і подешевшати.
  3. Депозитарні розписки однієї компанії не повинні займати весь ваш портфель-розподіляйте вкладення між цінними паперами різних компаній, бажано з різних галузей.

Після покупки цінних паперів або розписок на них потрібно стежити за тим, що відбувається з компанією і як це може вплинути на вартість її акцій і облігацій. Якщо самостійно відстежувати ситуацію на фондовому ринку вам поки складно, краще передати свої гроші в довірче управління або вкластися в ПІФ, який інвестує в ці цінні папери.

У період санкцій варто особливо ретельно оцінити ризик покупки іноземних паперів, навіть якщо якийсь брокер дає таку можливість.