Як правильно спланувати відпустку

Як підготуватися до заслуженого відпочинку так, щоб не було болісно боляче за марно витрачені гроші? Розповідаємо про способи економії на етапі планування відпустки.

Бронюйте заздалегідь


Якщо дати відпустки відомі вам вже за кілька місяців, краще не тягнути до останнього, а бронювати готелі, квитки або путівки заздалегідь. Великі готелі і туроператори зазвичай дають великі знижки за Раннє бронювання. Квитки на літак або поїзд теж можуть обійтися вам на 30-50% дешевше.

Вибір варіантів житла точно буде набагато більше. Так як симпатичні і недорогі маленькі готелі, як правило, розпродають номери задовго до початку сезону.

Зовсім не обов'язково спустошувати сімейну скарбничку за півроку до відпустки. Багато готелів просто беруть дані Вашої картки як гарантію бронювання, але не списують гроші. Є маса варіантів з можливістю скасування броні без штрафів. Але краще заздалегідь уточнити дату, до якої можна безкоштовно відмовитися від номера. Правда, варіанти без можливості скасування броні зазвичай коштують дешевше. Тому краще відразу зважити всі плюси і мінуси.

Завжди порівнюйте ціну обраного готелю на його офіційному сайті і в різних системах бронювання. Вивчіть пропозиції туроператорів. Ціни за ті ж номери у них можуть бути нижче за рахунок великих пакетних знижок, які їм роблять готелі. Вартість авіаквитків теж краще порівняти на сайтах авіакомпаній і у різних операторів. Але можна заощадити на квитках і іншим чином.

Великі туроператори часто пропонують розстрочку: в момент бронювання Ви можете внести тільки половину вартості туру, а другу половину — за два тижні або місяць до від'їзду. Ціна путівки при цьому, як правило, фіксується. Вона залишиться колишньою, навіть якщо курс валюти зміниться.
Або тягніть до останнього

Якщо ви легкі на підйом, не боїтеся ризикувати і готові міняти плани на відпустку, то не варто забувати про гарячі тури. За пару-трійку днів до вильоту (або за пару тижнів, якщо в країну потрібно оформляти візу) ціни на тури можуть впасти на 20-30%.

Великі, а особливо мережеві, готелі теж можуть різко скидати ціни на найближчі дати, якщо розуміють, що у них залишаються вільні місця. Якщо зловити такі пропозиції, можна заселитися в шикарні п'ять зірок за ціною средненькой трійки.

Правда, з квитками такі номери проходять рідко. Напередодні вильоту зазвичай залишаються тільки дорогі квитки і незручні рейси.

Враховуйте всі витрати


При виборі житла не варто орієнтуватися тільки на його вартість. Постарайтеся врахувати всі майбутні витрати. Наприклад, апартаменти зазвичай коштують менше, ніж готелі. Але якщо продукти в країні дорогі, то на їжу ви можете витратити стільки ж, скільки заплатили б за «все включено».

Готель на околиці може коштувати дешевше готелю в центрі, але вам доведеться витратити чимало часу і грошей на транспорт, щоб дістатися до головних визначних пам'яток.

І навпаки, якщо ви планували брати машину напрокат, щоб самостійно покататися по країні, немає ніякого сенсу селитися в дорогому готелі в центрі міста. Ще й з паркуванням можуть бути проблеми. До речі, її вартість теж варто з'ясувати заздалегідь.

Запасіться валютою

Бігти міняти гроші в аеропорту, коли тільки прилетите, - не найвдаліша ідея. Зазвичай там самий не вигідний курс та плюс ще комісії за обмін. Краще заздалегідь вивчити всі доступні способи обміну валюти і вибрати найбільш підходящий саме вам.

Підготуйтеся до непередбачених витрат

Бюджет відпустки, звичайно, краще прораховувати заздалегідь і намагатися з нього не вибиватися. Але приємні і неприємні сюрпризи виключати не можна.

У прокаті авто часто вимагають заставу. Його повернуть не повністю (або взагалі не повернуть), якщо ви повернете машину невчасно, з порожнім баком і заляпаними морозивом сидіннями. Автостраховка, як правило, покриває збиток не повністю. Так що якщо ви подряпаєте автомобіль, знову ж доведеться платити. У прокаті можна попросити оформити повну страховку, але вона обійдеться дорожче стандартної.

Готелі теж нерідко беруть депозит на випадок, якщо ви щось забрудните або зламаєте.

Плюс до всього дитина може грохнути дорогий торшер в ресторані, а авіакомпанія — відправити ваш багаж в іншу країну.

Можливі й приємні сюрпризи. Раптом вам випаде шанс потрапити на концерт відомого співака або гру улюбленої футбольної команди.

У всіх цих випадках виручить кредитна карта з великим грейс-періодом.

Оформіть страховку

Якщо вам не пощастить захворіти у відпустці, це може неприємно позначитися на вашому бюджеті. Медицина скрізь дорога, і грошей на лікування може просто не вистачити. Та й витрачати на прийом у лікаря гроші, відкладені на відпочинок, зазвичай хочеться найменше. Так що не варто відмовлятися від страховки і сприймати її тільки як вимога для отримання візи.

Враховуйте, що страховки, які за замовчуванням входять в турпакет, не завжди оптимальний варіант. Часто вони покривають лише частину витрат на лікарів, а іншу частину доведеться оплачувати самостійно.

Має сенс вивчити пропозиції декількох страхових компаній і вибрати саме той варіант, який підходить вам. Багато страховиків оформляють поліси для виїжджаючих за кордон через Інтернет.

Страхове покриття часто входить в пакет обслуговування преміальних банківських карт. Уточніть в своєму банку: може бути, в ньому поліс вам оформлять безкоштовно або зі знижкою. І сума покриття в цьому випадку може виявитися навіть більше, ніж за стандартною страховці мандрівника.

Заощаджуйте на дорозі до аеропорту

Добиратися з валізами на громадському транспорті - не найзручніший і навіть не завжди найдешевший варіант. Краще прораховувати всі варіанти, як дістатися до аеропорту з дому і від аеропорту до готелю. Якщо ви їдете у відпустку всією сім'єю, квитки, наприклад, трансфер від турфірми може вийти дорожче, ніж таксі.

Поруч з аеропортами часто є парковки, де можна залишити власну машину на кілька днів. Якщо ви їдете ненадовго, це може обійтися дешевше, ніж таксі. На таких парковках зазвичай є безкоштовний трансфер до зони вильоту. До того ж і машина буде в більшій безпеці, ніж на звичайній стоянці біля будинку.

У деяких містах можна скористатися кардшарінгом-орендувати машину за невеликі гроші можна всього на пару годин, щоб дістатися до аеропорту і залишити її там. За парковку при цьому платити взагалі не доведеться.

Під час самої відпустки теж можна заощадити і навіть заробити.